11 MODURI IN CARE Să AI GRIJă DE STAREA DE SăNăTATE A VEDERII DUMNEAVOASTRA

11 moduri in care să ai grijă de starea de sănătate a vederii dumneavoastra

11 moduri in care să ai grijă de starea de sănătate a vederii dumneavoastra

Blog Article


15 feluri prin care să ai grijă de starea de sănătate vederii dvs.



De-a lungul timpului, problemele de vedere pot afecta serios modul de viață și crește riscul de depresie, diabet și diferite afecțiuni. Practicarea unor obiceiuri simple, cotidiene, poate ajuta să-ți îmbunătățești vederea și reduc riscul de probleme de sănătate în viitor.





Prin acest material îți spunem care sunt principalele metode prin care poți avea ochii tăi. Cel mai important lucru de reținut este să te programezi la un control oftalmologic fără costuri în București pentru a te asigura că ochii tăi este realmente sănătoși.









Folosește ochelari de protecție solară


Expunerea ochilor la razele ultraviolete (UV) provoacă daune în timp. Utilizarea ochelariilor de protecție solară poate bloca radiațiile UV nocive, reducând riscul de boli oculare precum cataracta, arsurile solare și cancerele oculare. Ochelarii cu lentile fumurii pot oferi protecția optimă împotriva razelor Ochelari de soare Audi sunt sinonimi cu luxul si performanta. solare.

    Îndepărtează vederea de ecranul calculatorului


    Focalizarea la monitor sau al dispozitivului mobil pentru prea mult timp poate duce la:




  1. oboseală vizuală

  2. vedere încețoșată

  3. dificultăți de focalizare la distanță

  4. uscăciune oculară

  5. dureri de cap

  6. dureri în zona gâtului, spatelui și umerilor.


Pentru a-ți menține sănătatea oculară:



verifică dacă rețeta ochelarilor ori lentilele de contact sunt corecte.




dacă oboseala ochilor nu dispare, consultă-te cu medicul oftalmolog ori un optometrist.




mută ecranul pentru a fi la nivelul ochilor cu partea de sus a ecranului. Acest lucru îți permite să privești ușor în jos la ecran.




optează pentru un scaun ergonomic, care să susțină spatele. Stai așezat astfel încât picioarele să se afle pe podea.




în caz de uscăciune oculară, clipește mai mult sau aplică picături oftalmice hidratante.




odihnește ochii la fiecare 20 de minute. Focalizează un obiect aflat la 6 metri distanță pentru 20 de secunde. Ridică-te de pe scaun cel puțin la fiecare 2 ore pentru a lua o pauză de un sfert de oră.





A sta în fața ecranelor nu este singurul mod de a obosi vederea. Când citești o carte, probabil o ții aproape de ochi pentru perioade îndelungate. Și această activitate poate duce la miopie, care indică că lucrurile la distanță sunt neclare, pe când obiectele apropiate sunt clare. Se recomandă să iei pauze de lectură.





Practică exerciții fizice



Activitatea fizică regulată pot aduce beneficii pentru sănătatea ochilor (sprijină funcționarea vaselor de sânge și diminuează riscul dezvoltării glaucom și retinopatie diabetică). Se recomandă cel puțin 150 de minute de exercițiu aerobică moderată pe săptămână, plus două zile de antrenament de forță pentru mușchii tăi. De asemenea, poți practica exerciții oculare pentru a diminua tensiunea și încordarea ochilor în timp ce stai la birou.





Stai afară cât mai mult



Adulții și copiii trebuie să iasă des afară, chiar dacă fac exerciții fizice în interior. Minorii care petrec timp în aer liber prezintă un risc mai mic de a face miopie în adolescență și la vârsta adultă.




Renunță la fumat


Fumatul este nociv pentru sănătate. De asemenea, poate crește riscul apariției boli oculare precum cataracta sau degenerare maculară legată de vârstă. Studiile viitoare ar putea indica dacă fumatul țigărilor poate cauza de asemenea glaucom, boala oculară Graves, boli oculare tiroidiene și retinopatie diabetică.





Este bine sa ai dieta cat mai echilibrată


Alimentele pe care le consumi zilnic îți pot îmbunătăți sănătatea ochilor. Consumul de alimentelor bogate în vitaminele A, C și E, betacaroten, acizi grași omega-3, luteină, zeaxantină și zinc poate ajuta la creșterea celulară, diminua inflamația oculară și limitează radicalii liberi care pot afecta ochii. Pentru a asigura nutrienții potriviți pentru vedere, consumă mese echilibrate, adăugând în dieta obișnuită aceste alimente:






  • vitamina A și beta-caroten: caise, morcovi, pepene galben, cartofi dulci, ardei roșu, ricotta, mango;

  • vitamina C: grapefruit, portocale, lămâi, mandarine, piersici, căpșuni, roșii, ardei roșu;

  • vitamina E: avocado, migdale, unt de arahide, germeni de grâu, semințe de floarea-soarelui;

  • omega-3: sardine, somon, ton, păstrăv;

  • luteină, zeaxantină: varză, broccoli, ouă, mazăre, varză kale, spanac, salată verde, frunze de napi;

  • zinc: fasole, mazăre, carne roșie slabă, stridii, cereale fortificate, carne de pasăre.






Ai grijă să nu freci ochii.


Oboseala oculară și ochii uscați te pot determina să dorești să te freci ochii. Această acțiune poate conduce la probleme precum vederea redusă sau încețoșată, migrene, umflături, sensibilitate la ochi și la lumină. Un alt pentru a renunța la frecatul ochilor este acela că bacteriile sau virușii de pe mâini sau palme ar putea duce la conjunctivită. În loc să freci ochii, utilizează lacrimi artificiale (lacrimi artificiale).





Spală-te pe mâini.


Este indicat să te curăți mereu pe palme înainte de a-ți atinge fața sau ochii și de a gestiona contactele. Aproximativ o treime dintre utilizatori suferă de complicații, 1 din 5 infecții cauzate de lentilele de contact ducând la deteriorări ale stratului cornean.





Îndepărtează machiajul.


La finalul unei zile obositoare, ultima activitate la care te-ai putea focusa este să te îndepărtezi machiajul. Însă, făcând acest lucru, îți protejezi ochii și reduci riscul de blefarită sau de inflamație a pleoapelor. De asemenea, ar trebui să adopți bune practici de machiaj care îți pot proteja pielea și ochii, cum ar fi folosirea produselor destinate special pentru zona oculară, schimbarea periodică a machiajului (mai ales în urma unei contaminări oftalmice), abținerea de la aplicării produselor în interiorul pleoapelor și evitarea folosirii produselor de machiaj în comun cu altă persoană. Dacă folosești peri sau aplicatoare pentru a distribui produsele cosmetice în jurul ochilor, curăță-i în mod constant.





Fă un examen oftalmologic complet.


S-ar putea să crezi că vederea ta este bună sau că vederea ta este sănătoasă, dar vizita la medicul oftalmolog pentru un examen oftalmologic complet cu dilatare a ochilor este singura modalitate de a fi cu adevărat cert. În decursul unui control oftalmologic complet, oftalmologul pune picături în ochi pentru a mări sau extinde pupila, pentru a lăsa mai multă lumină să intre în ochi. Această procedură îi oferă oftalmologului să se focalizeze la partea din spate a ochilor și să îi examineze pentru a verifica dacă există urme de deteriorare sau de boală. Ești eligibil pentru control gratuit la unul dintre magazinele prezente pe siteul nostru.





Menține nivelul de zahăr din sânge.


Majoritatea cazurilor de pierderea vederii cauzată de diabet poate fi prevenită. Consultă specialistul ce trebuie să faci pentru a controla glicemia, tensiunea arterială și lipidele.




Glicemie: valoarea normală al zahărului din sânge la persoane mature este cuprinsă între 70-100 mg/dl (pe nemâncate).




Presiunea arterială: este un factor de risc cardiovascular. Tensiunea ar trebui să fie mai mică de 140/90 mmHg pentru cei mai mulți indivizi.




Colesterol: lipidele LDL (lipidele „rele”) se acumulează și obstrucționează arterele. HDL sau lipidele „bune” ajută la eliminarea colesterolului „rău” din circulația sângelui.




Întreabă medicul care ar trebui să fie nivelul optim al lipidelor.





Păstrează un indice de masă corporală optim.


Supraponderabilitatea și masa corporală excesivă înmulțesc riscurile de a dezvolta afecțiuni diabetice și alte afecțiuni sistemice, care pot conduce la pierderea vederii (retinopatie diabetică sau glaucomul). Dacă întâmpini dificultăți în menținerea unei greutăți sănătoase, discută cu medicul.




Aceste date au doar un scop educațional și informativ și nu constituie un sfat medical sau de profilaxie. Consultă întotdeauna unui specialist sau unui optometrist cu în legătură cu orice întrebare pe care o deții despre sănătatea ochilor tăi.






Report this page